Achtergrond

  1. Reizen & Vakantie
  2. Stedentrip Praag
  3. Rondreizen
  4. Vakantiehuis
  5. Vakantieparken
  6. Stacaravan & tent
  7. Campings
  8. Actieve vakantie
  9. Vliegen
  10. Auto huren
  11. Hotel
  12. Praag

  13. Wintersport
  14. Wintersport
  15. Rokytnice n Jizerou
  16. Pec pod Snezkou
  17. Spindleruv Mlyn
  18. Harrachov
  19. Kramolin - Lipno
  20. Janske Lazne

  21. Bestemmingen
  22. Lipnomeer
  23. Reuzengebergte
  24. Boheemse Woud
  25. Cesky Krumlov
  26. Olomouc
  27. Boheems Zwitserland
  28. ... overige

  29. Zien en doen
  30. Glasblazen
  31. Mountainbiken
  32. Golfen
  33. Vissen
  34. Kanoen
  35. Bergsport
  36. Dierentuinen
  37. Paardrijden
  38. Proeverijen
  39. UNESCO
  40. Kuuroorden

  41. Informatie
  42. Handig
  43. Achtergrond
  44. Streekinformatie
  45. Reisverslagen
  46. E-cards
  47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Bier in Tsjechie

Bier in Tsjechie

Tsjechen en bier is als Fransen en wijn, Amerikanen en hamburgers en Hollanders en kaas. De Tsjechen veroberen per jaar zo'n 170 liter bier per persoon! In deze berekening wordt uitgegaan van het gemiddelde voor alle Tsjechen. Het aantal liter per meerderjarig mannelijk persoon ligt dus nog aanzienlijk hoger.

De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug. De eerste brouwerij werd in 1118 gebouwd in Cerhenice. De geografische eigenschappen van Tsjechië maken het uitermate geschikt voor de productie van hop en graan. Tijdens de Hapburse periode werd het drinken van wijn iets populairder, maar bier drinken is altijd stevig verankerd geweest in de Tsjechische cultuur. Het bezoeken van de kroeg werd door de communisten niet toegejuigd, maar het kroegleven is zo'n vast bestanddeel van de Tsjechische cultuur dat men daar zijn vingers niet aan heeft durven branden.

Bier is iets anders dan pils. Pils is een soort bier. Bier is dus een verzamelnaam voor allerlei soorten bieren, en het brouwen van bier vind haar oorsprong bij de eerst bekende beschaving: de "Sumeriërs." In de West Boheemse stad Plzen staan enkele grote brouwerijen. De stad is de bakermat voor het vocht wat in de rest van de wereld bekend zou gaan staan onder de naam: "Pils."

Tsjechen gebruiken bier niet alleen om te drinken. Bier wordt in de Tsjechische keuken gebruikt voor het marineren van vlees of bijvoorbeeld het aanlengen van sauzen. Op flessen bier in Tsjechië staat niet het alcoholpercentage aangegeven. De Tsjechen geven een percentage van het gehalte maltextracten. Om het alcoholpercentage te bereken dient u dit percentage te vermenigvuldigen met 0.4.

Biermuseum te Pilzen

Hieronder vind u enkele links naar website's van brouwerijen. Veel van deze brouwerijen zijn geopend voor rondleidingen:

Budvar
Ferdinand
Pilsner Urquell Internationaal
Radegast
Staropramen
Velkopinsky Kozel
Zlatopramen
Basta
Eggenberg
Lobkowicz
Zubr
Podkovan
Bezousku
Lobkowiczký
Zlatopramen
Svijany
Excelent
Broumov