Achtergrond

  1. Reizen & Vakantie
  2. Stedentrip Praag
  3. Rondreizen
  4. Vakantiehuis
  5. Vakantieparken
  6. Stacaravan & tent
  7. Campings
  8. Actieve vakantie
  9. Vliegen
  10. Auto huren
  11. Hotel
  12. Praag

  13. Wintersport
  14. Wintersport
  15. Rokytnice n Jizerou
  16. Pec pod Snezkou
  17. Spindleruv Mlyn
  18. Harrachov
  19. Kramolin - Lipno
  20. Janske Lazne

  21. Bestemmingen
  22. Lipnomeer
  23. Reuzengebergte
  24. Boheemse Woud
  25. Cesky Krumlov
  26. Olomouc
  27. Boheems Zwitserland
  28. ... overige

  29. Zien en doen
  30. Glasblazen
  31. Mountainbiken
  32. Golfen
  33. Vissen
  34. Kanoen
  35. Bergsport
  36. Dierentuinen
  37. Paardrijden
  38. Proeverijen
  39. UNESCO
  40. Kuuroorden

  41. Informatie
  42. Handig
  43. Achtergrond
  44. Streekinformatie
  45. Reisverslagen
  46. E-cards
  47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Beroemde Tsjechen

Beroemde Tsjechen

De Boheemse hoogleraar Jan Hus (ca. 1370-6 juli 1415) geldt als een voorloper van de Hervorming. In zijn tijd betwistten drie pausen elkaar de bevoegdheid. Er waren grote spanningen tussen de Tsjechische bevolking en de Duitse geestelijkheid, Jan Hus was hiervan de vertolker.

Hus hield zich aan de officiële kerkleer, maar uitte kritiek op kerkorganisatie en later ook op het pausdom. Hus riep de kerk terug naar de bijbel. Hij werd herhaaldelijk veroordeeld en uiteindelijk ondanks een vrijgeleide van keizer Sigismund door het Concilie van Konstanz (1414) tot de brandstapel veroordeeld.

De aanhangers van Hus, de hussieten, grepen naar de wapens toen Sigismund van Luxemburg in 1419 ook koning van Bohemen werd. Er waren twee groepen bij de hussieten: de utraquisten en de taborieten. De utraquisten wilden de avondmaalsbediening onder beide gedaanten (sub utraque specie), de taborieten waren veel radicaler en verwierpen veel meer als onbijbels dan Hus had gedaan. Bron: Wikipedia


Jan Amos Komensky, beter bekend als Comenius, was een veelzijdige 17de-eeuwse Tsjechische geleerde. Hij was in de eerste plaats theoloog, filosoof en pedagoog. Daarnaast hield hij zich onder andere bezig met politiek, taalkunde, studie der natuur en cartografie. Comenius heeft zich gedurende zijn hele leven ingezet voor de bevrijding van zijn vaderland en voor de erkenning van het Moravische broederschap als een eigen kerkgenootschap.

Na acht jaar in Polen en Hongarije te hebben doorgebracht, vestigde Comenius zich in 1656 in Amsterdam. Daar verbleef hij eerst een tijd in het 'Huis met de hoofden', nu Keizersgracht 123. Nadat zijn vrouw en twee van zijn kinderen waren overgekomen, betrok het gezin een woning aan de Egelantiersgracht. Hier verbleef Comenius tot zijn overlijden (1670). Bron: Scholengemeenschap Comenius (Leeuwarden)


Václav Havel is een schrijver, was de laatste president van Tsjechoslowakije en de eerste van Tsjechië. Havel was in 1977 één van de grondleggers van Charta 77, een beweging die de Tsjechoslowaakse overheid wees op schendingen van mensenrechten in haar land. Havel's presidentschap is grondwettelijk tot 2 regeerperiodes beperkt gebleven, anders was hij wellicht tot op de dag van vandaag president van Tsjechië geweest. Momenteel is Havel o.a. lid van de De Club van Boedapest en heeft vele prijzen mogen ontvangen waaronder de Geuzenpenning en de Erasmusprijs.


Op een haar na waren de werken van Franz Kafka verbrand. Bij zijn overlijden heeft hij zijn vriend Max Brod opgedragen zijn werken te vernietigen. Gelukkig is dit nooit gebeurd, want Franz Kafka is met afstand de meest beroemde schrijver van Tsjechie geworden. De als advocaat werkzame schrijver is van Duits-Joodse afkomst en geboren te Praag. Eén van zijn bekendste werken is "Het Proces"




De brouwerszoon Bedrich Smetana gaf al zeer vroeg blijk van een muzikale begaafdheid. Op 5-jarige leeftijd leerde hij viool en piano, en tijdens zijn middelbare school werkte hij zich dank zij ontberingen autodidactisch muzikaal hogerop. Hij werk als koorleider, operadirigent, pianist, componist en muziekcriticus, en onderneemt concertreizen doorheen heel Europa. Tien jaar voor zijn dood werd hij als gevolg van een hersenziekte plots totaal doof. De belangrijkste werken werden echter gecomponeerd in deze periode van volslagen doofheid, tot hem een ongeneeslijke krankzinnigheid in zijn laatste levensjaar alle geestelijke activiteit onmogelijk maakte. Hij stierf op 12 mei 1884 in Praag. Bron: www.componisten.net


Jan Palach is de student die zich op 19 Januari 1969 op het Weceslas Plein van het leven beroofde door zichzelf in brand te steken. Hij deed dit als protestdaad en om aandacht te vragen voor de onderdrukking van Tsjechoslowaken na de Praagse lente van augustus 1968. De begrafenis van Palach ging gepaard met grote protesten. Palach heeft een monument gekregen voor het Nationaal Museum op het plein waar hij voor altijd zal blijven voortleven.




Antonin Dvorak is een beroemde componist die werd geboren in het dorpje Nelahozeves, dichtbij Praag. Hij heeft het merendeel van zijn leven in dit stadje doorgebracht. Dvorak heeft in nog onder de eerder beschreven Bedřich Smetana gespeeld. De stijl van Dvořák is qua opbouw vergelijkbaar met die van Beethoven en Brahms. Dvorak was hoofd van het conservatorium in Praag tot zijn dood in 1904. In praag is een museum aan hem gewijd.




Emile Zatopek is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Zatopek was een atletieklegende. In Helsinki behaalde hij drie keer Olympisch goud: zowel op de 5 en 10 km als op de marathon. De Tsjechische Locomotief, zoals hij genoemd werd, trok steevast een grimas alsof hij het geen honderd meter meer zou uithouden. Hij was tijdens zijn loopbaan goed voor achttien wereldrecords.




Josef "Pepi" Bican is met afstand de beroemdste Tsjechische voetballer aller tijden. Zijn vader was voetballer, maar stierf op 30-jarige leeftijd omdat hij een voetbalwedstrijd preveleerde boven een voor zijn gezondheid noodzakelijke operatie.

Bican speelde voor drie Nationale elftallen: Oostenrijk, Tsjechoslowakije en Bohemië-Moravië. Ondanks vele aanbiedingen uit het buitenland bleef Bican in Tsjechië wonen. Dit leverde hem niet de rust op waarnaar hij verlangde. Hij wijgerde lid te worden van de communistische partije en hierdoor werd hij door de partij tegengewerkt in zijn doen en laten.

Jozef Bican maakt zijn debuut voor het Oostenrijks elftal in 1933 en speelde zijn laatste competitie wedstrijd speelde hij in 1955 op 42 jarige leeftijd voor Dynamo Praag. Bican was werd tijdens zijn loopbaan 12 keer topscoorder en hij maakte 643 competitiedoelpunten. Na een trainerscarriëre in o.a. België, overleed "Pepi" op 88-jarige leeftijd in zijn geliefde Tsjechië.


Antonin Panenka (2 december 1948) was een Tsjechisch voetballer, die geschiedenis heeft geschreven door de beroemdste strafschop aller tijden te maken. Op het EK van 1976 in Joegoslavië stond Panenka met Tsjechoslowakije in de finale tegen West-Duitsland. In de laatste minuut van deze wedstrijd maakte Bernd Hölzenbein de gelijkmaker, waarna strafschoppen de wedstrijd moesten beslissen.

Op een stand van 4-3 in het voordeel van Tsjechoslowakije legde Panenka aan om de wedstrijd te kunnen beslissen. De Duitse keeper Sepp Maier koos voor een hoek, maar Antonin Panenka stiftte de bal door het midden van de goal over Maier heen, die al aan zijn duik begonnen was. Tsjechoslowakije won de Europese titel.

Over de penalty zei Panenka later: "Ik wist dat als ik zou missen, onze communistische regering zou denken dat het een politiek gebaar was. Dan zou ik misschien eindigen in de uranium-mijnen.". Tot op de dag van vandaag wordt een strafschop die door het midden over de keeper heen wordt gestift een 'Panenka' genoemd.