Achtergrond

  1. Reizen & Vakantie
  2. Stedentrip Praag
  3. Rondreizen
  4. Vakantiehuis
  5. Vakantieparken
  6. Stacaravan & tent
  7. Campings
  8. Actieve vakantie
  9. Vliegen
  10. Auto huren
  11. Hotel
  12. Praag

  13. Wintersport
  14. Wintersport
  15. Rokytnice n Jizerou
  16. Pec pod Snezkou
  17. Spindleruv Mlyn
  18. Harrachov
  19. Kramolin - Lipno
  20. Janske Lazne

  21. Bestemmingen
  22. Lipnomeer
  23. Reuzengebergte
  24. Boheemse Woud
  25. Cesky Krumlov
  26. Olomouc
  27. Boheems Zwitserland
  28. ... overige

  29. Zien en doen
  30. Glasblazen
  31. Mountainbiken
  32. Golfen
  33. Vissen
  34. Kanoen
  35. Bergsport
  36. Dierentuinen
  37. Paardrijden
  38. Proeverijen
  39. UNESCO
  40. Kuuroorden

  41. Informatie
  42. Handig
  43. Achtergrond
  44. Streekinformatie
  45. Reisverslagen
  46. E-cards
  47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Tsjechische keuken

Tsjechische keuken

De Tsjechische keuken heeft niet de faam zoals bijvoorbeeld die van Italië en Frankrijk dat hebben. Cultuur wordt mede bepaald door de geografie en geschiedenis van een land. Met eetcultuur is dit niet anders. De keuken in Tsjechië is vergelijkbaar met die van de omringende landen. Je vind dan ook veel invloeden uit de Hongaarse, Poolse, Duitse en andere Slavische landen terug in Tsjechische recepten.

De Tsjechische keuken kenmerkt zich door de producten die het centraal Europese land voortbrengt. Ingredienten als vlees, aardappelen en tarweproducten worden veel gebruikt. Vooral de knoedels is een specialiteit van de Tsjechen. Tsjechen gebruiken ook hun geliefde bieren om gerechten te bereiden. In Moravië worden mooie wijnen gemaakt, die zowel voor het drinken als voor het maken van gerechten worden gebruikt. Wat eten in Tsjechië ook aangenaam maakt is de prijs. Het eten in Tsjechië is van goede prijs-kwaliteit verhouding.

Evenals in andere Oost-Europese landen is het een traditie in Tsjechië om tijdens de kerstdagen karper te eten. De karper in Tsjechië is vergelijkbaar met de kalkoen in Nederland. In heel het land wordt er eind december verwoed op deze vis gejaagd. In Nederland kan je je kerstboom op de hoek van de straat kopen, in Tsjechië vind u kramen met enorm grote karpers! En als de vis niet direct verorberd wordt, bewaard men deze in iets waar de grote vis in past: Ook een gewone badkuip behoord tot de mogelijkheden! Het bereiden en eten van de vissen is natuurlijk een familie aangelegenheid.

Tsjechische recepten

Hieronder hebben we enkele Tsjechische recepten opgenomen:

Tsjechische chocolade truffels | Ingrediënten:

200 gram chocolade, geraspt
60 gram boter
2 eierdooiers
20 gram poedersuiker
70 gram cacao

Bereiding:

Klop de boter met de eierdooiers en suiker tot een luchtig en romig mengsel. Voeg de cacao en 175 gram van de geraspte chocolade toe. Kneed het mengsel goed, vorm er balletjes van en rol ze door de rest van de geraspte chocolade.


Paddestoelen met ei | Ingrediënten:

1 pond vers gesneden paddestoelen.
1/4 kopje boter of margarine
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
1/2 theelepel (gemalen) Karwijzaad
2 eetlepels gesneden petersely
6 eieren


Gemarineerde Karper | Ingrediënten:
1 wortel
1/2 selderij
1 ui
50 g verse erwten
1 zure augurk
500 g mayonaise
1 glas witte wijn
Sap van 1 citroen, zout, zwarte peper, suiker
1 schoongemaakte karper (ca. 1 kg)

Bereiding:
1. Wortel, selderij en ui schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Vervolgens ze in kokend water blancheren, laten uitlekken en afkoelen.
2. De erwten in zout water koken, de augurk in smalle plakjes snijden. De erwten en de augurk aan de andere groenten toevoegen. De groenten met mayonaise, witte wijn en citroensap mengen en met zout, peper en suiker op smaak brengen.
3. De karper in zout water koken. Huid en graten verwijderen, in porties snijden en enkele uren in de marinade laten trekken.