... overige

 1. Reizen & Vakantie
 2. Stedentrip Praag
 3. Rondreizen
 4. Vakantiehuis
 5. Vakantieparken
 6. Stacaravan & tent
 7. Campings
 8. Actieve vakantie
 9. Vliegen
 10. Auto huren
 11. Hotel
 12. Praag

 13. Wintersport
 14. Wintersport
 15. Rokytnice n Jizerou
 16. Pec pod Snezkou
 17. Spindleruv Mlyn
 18. Harrachov
 19. Kramolin - Lipno
 20. Janske Lazne

 21. Bestemmingen
 22. Lipnomeer
 23. Reuzengebergte
 24. Boheemse Woud
 25. Cesky Krumlov
 26. Olomouc
 27. Boheems Zwitserland
 28. ... overige

 29. Zien en doen
 30. Glasblazen
 31. Mountainbiken
 32. Golfen
 33. Vissen
 34. Kanoen
 35. Bergsport
 36. Dierentuinen
 37. Paardrijden
 38. Proeverijen
 39. UNESCO
 40. Kuuroorden

 41. Informatie
 42. Handig
 43. Achtergrond
 44. Streekinformatie
 45. Reisverslagen
 46. E-cards
 47. Forum
Tsjechie > ... overige > Zuid Moravie

Zuid Moravie

Zuid Moravie heeft mooie natuur en heerlijke steden. Het is een gebied waar u minder Nederlandse mede-toeristen treft. Zuid Moravie is een soort van Toscane... maar dan anders. Moravie is gezegend met prachtige natuur. Maar het is vooral de concentratie aan culturele bezienswaardigheden die dit gebied haar charme geeft en veel stadjes hebben een interessant historisch centrum. Het gebied heeft in de zomer een heerlijk klimaat én produceert mooie wijnen.

Steden in Zuid Moravie

Brno
Sinds de 17e eeuw is Brno de hoofdstad van Moravie en qua grootte is het de tweede van Tsjechie. De stad barst van de bezienswaardigheden zoals kasteel Špilberk, Mies van der Rohe’s Villa Tugendhat, St. Peter en Paul Kathedraal. Los van deze bekende bezienswaardighede vindt u in het mooie oude centrum van stad tal van schitterend gebouwen, pleinen, parkjes en musea. Brno heeft ook een circuit waar veel prestigieuze races (DTM, WTCC, MOTOGP, A1 GP, e.v.a.) worden verreden.
 
Kroměříž
Kroměříž is een stad in de regio Zlín maar slechts 60 kilometer van Brno. Ook Kroměříž heeft een schitterend oud stadsplein, maar is vooral bekend om het aartsbisschoppelijk paleis en de bijbehorende tuinen. Zowel het bouwwerk als de tuinen prijken sinds 1998 op de lijst van werelderfgoederen. Max Švabinský is een beroemde kunstenaar en in het aartsbisschoppelijk is er een permanente tentoonstelling aan hem gewijd.
 
Hodonín
Is een leuk stadje aan de grens met Slowakije. Net buiten Hodonín ligt kasteel Hodonín. Het kasteeel is echter tot een ruine vervallen, maar dat maakt het aanblik niet minder bijznoder. Hodonín heeft ook een dierentuin, zodat de kleintjes hier ook vertier vinden. In het stadje vindt u verder leuke winkeltjes, galleries en mooie barokke gebouwen en pleinen.


Wijn in Zuid Moravie

Wijn is de lekkerste bezienswaardigheid van Moravie. De gebieden zuidelijk van Brno hebben een lange traditie op het gebied van wijnproductie en je komt in ieder dorpje wel wijnboeren tegen. De wijnboeren produceren kleine hoeveelheden en hebben een traditionele benadering van wijn maken.

Vaak kan je bij de wijnboeren proeven en mocht u willen blijven slapen is dat geen probleem. Veel van de wijnboeren beheren namelijk een pensionnetje op hun boerderij. Maak een wijntour door Zuid Moravie op de fiets. Het Tsjechisch genootschap voor wijn heeft verschillende routes door Zuid Moravie uitgezet. Op hun website www.wineofczechrepublic.cz vindt u informatie over de routes en over de wijnen van dit gebied. Een overzicht van wijnhuizen vindt u hier.

Het is vooral de charme van de traditie, kleinschaligheid en ontwapenende gastvrijheid die een wijntour door Zuid Moravië onvergetelijk maken.

Bezienswaardigheden Zuid Moravie

Lednice–Valtice
Lednice–Valtice ligt in het zuiden van Zuid- Bohemen, dicht bij de grens met Oostenrijk. Lednice–Valtice is een kastelen en tuinen complex, opgenomen op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Net zoals bijv. Potsdam bij Berlijn vindt je er prachtige tuinen en kastelen. Lednice–Valtice is schitterend en wie Zuid Moravie bezoekt mag deze bezienswaardigheid niet missen.
 
Grotten in de Moravsky karst
Noordelijk van Brno ligt de Moravsky karst. Dit is een gebied waar veel kalksteen voorkomt. Kalksteen wordt snel aangetast door water erosie. Een mooi gevolg hiervan tref je onder het aardoppervlakte, in grotten. In de Moravsky karst vindt u vele mooie grotten, waarvan de Punkevní jeskyně tot de bekendste gerekend wordt.
 
Nationaal park Podyjí
Net als Sumava is het natuurgebied Podyjí tijdens de Koude Oorlog ontoegankelijk geweest voor publiek. De unieke natuur van deze streek is daarom perfect bewaard gebleven. U vindt hier prehistorisch bos, meanderende riviertjes en bijzondere dalen met bijbehorende fora en fauna. U kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. Veel informatie over het nationale park staat op: www.nppodyji.cz.