Achtergrond

 1. Reizen & Vakantie
 2. Stedentrip Praag
 3. Rondreizen
 4. Vakantiehuis
 5. Vakantieparken
 6. Stacaravan & tent
 7. Campings
 8. Actieve vakantie
 9. Vliegen
 10. Auto huren
 11. Hotel
 12. Praag

 13. Wintersport
 14. Wintersport
 15. Rokytnice n Jizerou
 16. Pec pod Snezkou
 17. Spindleruv Mlyn
 18. Harrachov
 19. Kramolin - Lipno
 20. Janske Lazne

 21. Bestemmingen
 22. Lipnomeer
 23. Reuzengebergte
 24. Boheemse Woud
 25. Cesky Krumlov
 26. Olomouc
 27. Boheems Zwitserland
 28. ... overige

 29. Zien en doen
 30. Glasblazen
 31. Mountainbiken
 32. Golfen
 33. Vissen
 34. Kanoen
 35. Bergsport
 36. Dierentuinen
 37. Paardrijden
 38. Proeverijen
 39. UNESCO
 40. Kuuroorden

 41. Informatie
 42. Handig
 43. Achtergrond
 44. Streekinformatie
 45. Reisverslagen
 46. E-cards
 47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Sport

Sport

Tsjechië is een land met sport-gekke inwoners. IJshockey en voetbal zijn het populairst. Naast ijshockey, voetbal en tennis scoren Tsjechische atleten ook in talloze andere sporten hoog. De natuur in Tsjechië leent zich goed voor buitensporten als wildwaterkanoën, biathlon en klimmen. Op deze discipline zijn enkele Tsjechische wereldtoppers te vinden. De bergen kan vaak geskied worden, waardoor Tsjechië ook in de internationale top goed vertegenwoordigd is.

In atletiek vinden we Tsjechen vooral op de technische (kracht) onderdelen als kogelstoten en discuswerpen. Roman Šebrle is wereldrecordhouder en olympisch kampioen tienkamp.


IJshockey is, samen met voetbal, dé sport in Tsjechië. In 2005 was het voor de 11e maal zo ver: Tsjechië werd wéér wereldkampioen IJshockey. Op de Olypische Winterspelen van 1998 werd Tsjechië voor de eerste keer olympisch kampioen. Dat in de finale aartsrivaal Rusland in een bloedstollende wedstrijd (1-0) werd verslagen was voor de Tsjechen aanleiding tot een waar volksfeest.

De vreugde-explosie was te vergelijken met die in Nederland tijdens het EK voetbal in 1988. Overal in het land, maar vooral in Praag gingen de Tsjechen de straat op om er een onvergetelijke nationale feestavond van te maken. Samen met landen als Rusland, Canada, Amerika, Zweden en Finland behoord Tsjechië al decennia tot de wereldtop en de Tsjechische profs behoren tot de best betaalde ijshockeyers in de Amerikaanse NHL.


Tsjechen zijn naast ijshockey gek van voetbal. Het nationale elftal is gedurende de gehele geschiedenis (voor 1993 natuurlijk nog als Tsjecho-Slowakije) zeer succesvol geweest. De Tsjechoslowaken hebben twee maal in de finale van het wereldkampioenschap gestaan (beiden zijn helaas verloren). In 1976 werd Tsjecholowakije in het voormalig Joegoslavië Europees kampioen. In 1996 stond Tsjechië in de finale van het EK in Engeland waarin het jammerlijk van grote rivaal Duitsland verloor. Bekende Tsjechische voetballers zijn Pavel Nedved, Jan Koller Jan Poborski, Milan Baros en Tomáš Rosický.

Naast de legendarische Josef Bican (zie beroemde Tsjechen) is ook Antonin Panenka een bekende in de voetbalwereld. Hij scoorde in de finale van het EK 1976 de beroemdste penalty allertijden (in de extra tijd!). Terwijl de keeper in de hoek lag, stifde hij de bal met een vernederend traag lobje in het middel van het doel en werd Tsjechoslowakije Europees kampioen.