UNESCO

 1. Reizen & Vakantie
 2. Stedentrip Praag
 3. Rondreizen
 4. Vakantiehuis
 5. Vakantieparken
 6. Stacaravan & tent
 7. Campings
 8. Actieve vakantie
 9. Vliegen
 10. Auto huren
 11. Hotel
 12. Praag

 13. Wintersport
 14. Wintersport
 15. Rokytnice n Jizerou
 16. Pec pod Snezkou
 17. Spindleruv Mlyn
 18. Harrachov
 19. Kramolin - Lipno
 20. Janske Lazne

 21. Bestemmingen
 22. Lipnomeer
 23. Reuzengebergte
 24. Boheemse Woud
 25. Cesky Krumlov
 26. Olomouc
 27. Boheems Zwitserland
 28. ... overige

 29. Zien en doen
 30. Glasblazen
 31. Mountainbiken
 32. Golfen
 33. Vissen
 34. Kanoen
 35. Bergsport
 36. Dierentuinen
 37. Paardrijden
 38. Proeverijen
 39. UNESCO
 40. Kuuroorden

 41. Informatie
 42. Handig
 43. Achtergrond
 44. Streekinformatie
 45. Reisverslagen
 46. E-cards
 47. Forum

UNESCO in Tsjechie

Tsjechie beschikt over 12 UNESCO World Heritage sites. Dit zijn culturele erfgoederen. Het land heeft ook natuur erfgoederen, maar die behandelen we op deze pagina niet. Hoewel de populaire vakantiegebieden zich in Bohemen (sumava, Praag, Reuzengebergte) bevinden, treft u de meeste UNESCO monumenten in Moravie. Moravie heeft veel van die schitterende oude stadjes. Vergelijk het maar met Toscane, maar dan met een andere bouwstijl, periode en cultuur. De Tsjechische UNESCO cultuurerfgoederen worden over het algemeen gekenmerkt door de unieke en perfect gepreserveerde barokke bouwstijl.
 


Třebíč
Třebíč is een schitterend mooi stadje in Moravie met veel bezienswaardigheden. Het Joods Kwartier en de Sint Procopius Basiliek staan op de UNESCO lijst. Deze werelderfgoederen staan symbool voor prachtige architectuur uit die tijd, maar ook co-existentie van de Joodse en Christelijke cultuur.
 


Český Krumlov
Český Krumlov ligt in de uitlopers van de Šumava, het mooiste stadje van Zuid-Bohemen. Sinds 1992 geldt het gehele oude centrum als UNESCO-werelderfgoed. Hoogtepunten van de rondleiding in Český Krumlov zijn de Maškarní Sal (Balzaal) en het 18e-eeuwse baroktheater.
 


Telč
Het gehele oude centrum van Telč staat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. En terecht.. het is er namelijk surrealistish mooi. Het stadje staat op een heuvel en de gebouwen stammen uit het einde van de 15e eeuw. De centrale markt en vele kerken maken het plaatsje compleet.
 


Litomyšl
Litomyšl is een mooi stadje op de vroegere grens van Moravie en Bohemen. Het renaissance slot van Litomyšl is indrukwekkend. Het is een uniek bouwwerk dat volgens UNESCO: "illustrates in an exceptional way the aristocratic residences... in the Renaissance and their subsequent development under the influence of new artistic movements."
 


Kroměříž
Aartsbisschoppelijk paleis te Kroměříž wordt geroemd om de unieke Barokke tuinen en de staat van het bouwwerk. Het is een puntgaaf overblijfsel van 17e en 18e eeuwse bouwstijl. Het paleis heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Barokke bouwstijl in Centraal Europa.
 


Praag
Het oude stadscentrum van Praag staat op de UNESCO lijst van wereld erfgoederen. Lees meer op onze website hier meer over Praag. 


Holašovice
Holašovice is een schitterend dorpje waar je zo het eind van de middeleeuwen in loopt. Het dorp wordt ook daarom geroemd en staat model voor barokke dorpjes in Centraal Europa. Er staan ook enkele 18e en 19e eeuwse gebouwen.

 


Zuil van de Heilige Drie-eenheid
De Zuil van de Heilige Drie-eenheid is een van de meest exceptionele voorbeelden van het summum van de Centraal-Europese barokke artistieke expressie. Het monument is gebouwd ter ere van god en werd in 1754 voltooid.
 
 


Sint-Barbarakathedraal
De Sint-Barbarakathedraal te Kutná Hora behoort - ondanks haar afronding in 1905 - tot een van de meest bijzondere Gotische gebouwen van Oost Europa. Met de bouw is 1388 begonnen in ere van de heilige Barbara. Kutná Hora zelf is los van de twee UNESO monumenten ook een erg mooi stadje.
 


Kerk van Sedlec
Kerk van Sedlec (Tsjechisch: "Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele") staat net als de Sint-Barbarakathedraal in Kutná Hora op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Net als de Sint-Barbarakathedraal is de bouwstijl Gotisch, al in de kerk van Sedlec net even iets ouder.
 


Lednice-Valtice
Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice". Beide zijn werkelijk schitterende kastelen. Beide kasten en omliggende landgoederen behoorden tot het vorstenhuis van Liechtenstein. Bezoek ook het vervallen kasteel Janův hrad. Lednice - Valtice is echt een must als u in de buurt bent.


Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře
In Zelená Hora vindt u de Pelgrimskerk van Sint-Johannes van Nepomuk. De kerk is gemaakt ter ere van Johannes Nepomucenus, een van Tsjechie's belangrijkste heiligen. Met de bouw is begonnen rond diens heiligverklaring in 1922. De kerk is gebouwd in barokke architectuur gecombineerd gotische elementen.
 


Villa Tugendhat
Het is niet alleen "oud" wat de UNESCO klok slaat in Tsjechie. Villa Tugendhat is een klassiek voorbeeld van functionalisme en van de hand van de beroemde arhitect Ludwig Mies von der Rohe. De villa staat in Brno en was het decor van de onderhandelingen omtrent het opsplitsen van Tsjecho-Slowakije.