Achtergrond

 1. Reizen & Vakantie
 2. Stedentrip Praag
 3. Rondreizen
 4. Vakantiehuis
 5. Vakantieparken
 6. Stacaravan & tent
 7. Campings
 8. Actieve vakantie
 9. Vliegen
 10. Auto huren
 11. Hotel
 12. Praag

 13. Wintersport
 14. Wintersport
 15. Rokytnice n Jizerou
 16. Pec pod Snezkou
 17. Spindleruv Mlyn
 18. Harrachov
 19. Kramolin - Lipno
 20. Janske Lazne

 21. Bestemmingen
 22. Lipnomeer
 23. Reuzengebergte
 24. Boheemse Woud
 25. Cesky Krumlov
 26. Olomouc
 27. Boheems Zwitserland
 28. ... overige

 29. Zien en doen
 30. Glasblazen
 31. Mountainbiken
 32. Golfen
 33. Vissen
 34. Kanoen
 35. Bergsport
 36. Dierentuinen
 37. Paardrijden
 38. Proeverijen
 39. UNESCO
 40. Kuuroorden

 41. Informatie
 42. Handig
 43. Achtergrond
 44. Streekinformatie
 45. Reisverslagen
 46. E-cards
 47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Bier in Tsjechie

Bier in Tsjechie

Tsjechen en bier is als Fransen en wijn, Amerikanen en hamburgers en Hollanders en kaas. De Tsjechen veroberen per jaar zo'n 170 liter bier per persoon! In deze berekening wordt uitgegaan van het gemiddelde voor alle Tsjechen. Het aantal liter per meerderjarig mannelijk persoon ligt dus nog aanzienlijk hoger.

De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug. De eerste brouwerij werd in 1118 gebouwd in Cerhenice. De geografische eigenschappen van Tsjechië maken het uitermate geschikt voor de productie van hop en graan. Tijdens de Hapburse periode werd het drinken van wijn iets populairder, maar bier drinken is altijd stevig verankerd geweest in de Tsjechische cultuur. Het bezoeken van de kroeg werd door de communisten niet toegejuigd, maar het kroegleven is zo'n vast bestanddeel van de Tsjechische cultuur dat men daar zijn vingers niet aan heeft durven branden.

Bier is iets anders dan pils. Pils is een soort bier. Bier is dus een verzamelnaam voor allerlei soorten bieren, en het brouwen van bier vind haar oorsprong bij de eerst bekende beschaving: de "Sumeriërs." In de West Boheemse stad Plzen staan enkele grote brouwerijen. De stad is de bakermat voor het vocht wat in de rest van de wereld bekend zou gaan staan onder de naam: "Pils."

Tsjechen gebruiken bier niet alleen om te drinken. Bier wordt in de Tsjechische keuken gebruikt voor het marineren van vlees of bijvoorbeeld het aanlengen van sauzen. Op flessen bier in Tsjechië staat niet het alcoholpercentage aangegeven. De Tsjechen geven een percentage van het gehalte maltextracten. Om het alcoholpercentage te bereken dient u dit percentage te vermenigvuldigen met 0.4.

Biermuseum te Pilzen

Hieronder vind u enkele links naar website's van brouwerijen. Veel van deze brouwerijen zijn geopend voor rondleidingen:

Budvar
Ferdinand
Pilsner Urquell Internationaal
Radegast
Staropramen
Velkopinsky Kozel
Zlatopramen
Basta
Eggenberg
Lobkowicz
Zubr
Podkovan
Bezousku
Lobkowiczký
Zlatopramen
Svijany
Excelent
Broumov