Achtergrond

 1. Reizen & Vakantie
 2. Stedentrip Praag
 3. Rondreizen
 4. Vakantiehuis
 5. Vakantieparken
 6. Stacaravan & tent
 7. Campings
 8. Actieve vakantie
 9. Vliegen
 10. Auto huren
 11. Hotel
 12. Praag

 13. Wintersport
 14. Wintersport
 15. Rokytnice n Jizerou
 16. Pec pod Snezkou
 17. Spindleruv Mlyn
 18. Harrachov
 19. Kramolin - Lipno
 20. Janske Lazne

 21. Bestemmingen
 22. Lipnomeer
 23. Reuzengebergte
 24. Boheemse Woud
 25. Cesky Krumlov
 26. Olomouc
 27. Boheems Zwitserland
 28. ... overige

 29. Zien en doen
 30. Glasblazen
 31. Mountainbiken
 32. Golfen
 33. Vissen
 34. Kanoen
 35. Bergsport
 36. Dierentuinen
 37. Paardrijden
 38. Proeverijen
 39. UNESCO
 40. Kuuroorden

 41. Informatie
 42. Handig
 43. Achtergrond
 44. Streekinformatie
 45. Reisverslagen
 46. E-cards
 47. Forum
Tsjechie > Achtergrond > Tsjechische producten

Tsjechische producten

Škoda is opgericht in het jaar 1895 en is daarmee één van de oudste automerken van Europa. De heren Laurin en Klement zijn begonnen met het repareren van fietsen en zijn na het vervaardigen van motoren begonnen met het produceren van auto's. Om hun bedrijf van meer kapitaal en mogelijkheden te voorzien zijn zij in de jaren twintig gefuseerd met het Škoda concern.

Škoda heeft in de geschiedenis eigenlijk altijd tot de topmerken in Europa behoord. Vooral in de periode tot de tweede wereldoorlog kreeg het merk faam door een samenwerking met de Hispano Suiza ontwerpers. Aan het eind van de tweede wereldoorlog is de Škodafabriek volledig verwoest. Na de oorlog is mijn bijna ogenblikkelijk weer met de productie gestart. In de jaren na de oorlog behoorde Škoda tot de 5 best verkochte automerken in Europa.

De gevolgen van de ligging achter het ijzeren gordijn waren voor de fabriek duidelijk merkbaar. De ontwikkeling en innovatie kon weinig doorgang vinden en de fabriek balanceerde op de rand van de afgrond. In het jaar 1991 werd Škoda onderdeel van de Volkswagen groep. Deze nieuwe impuls heeft het merk goed gedaan.


Het Boheemse kristal is over de gehele wereld bekend. De omgeving van bijvoorbeeld Karlovy Vary leent zich uitstekend voor het onttrekken van grondstoffen voor het vervaardigen van kristal en glas. Er is in de omringende bossen voldoende hout en geschikt zand te vinden. De kwalificatie "kristal" wordt gegeven aan glas met een hoog loodgehalte. Hierdoor krijgt het glas het vermogen te schitteren als diamant.

De Moser fabrieken in Karlovy Vary vormen hierop een uitzondering. De wereldbroemde werken van de Moser fabrieken bevatten namelijk geen lood. Dit glas schitterd door de bijzondere kwaliteit van de grondstoffen, het productieproces, de glasblazers en de kunstenaars. Vaak worden werken van de Moser fabrieken door de Tsjechische president als geschenk aan buitenlandse leiders gegeven en de fabriek heeft een beroemde clientèle over heel de wereld.

De prijzen van het kristal variëren enorm. De werken die door Moser met de hand worden gemaakt zijn peperduur en het proces is zo specialistisch dat u dat direct bij de fabriek uw kunstwerken dient te regelen. Ook Bohemian Glassworks is ook een bekende producent. Zij maken zowel series als producten naar persoonlijke wens.


Becherovka is echt een heerlijke likeur die is ontwikkeld door een apotheker. In het begin vand e 19e eeuw had Jan Becher een gerenomeerde apotheek in het populaire Karlovy Vary. Becher expirimenteerde als hobby veel met kruiden, aromatische oliën en alcohol.

In het jaar 1807 was de drank naar de zin van Becher en begon hij de drank te verkopen via zijn apotheek. Gezien de positieve reacties van zijn klanten en de toenemende vraag breidde Becher het bedrijf steeds verder uit.

De zoon van Becher, Johann heeft het recept van zijn vader gekregen en was, naast een betrouwbare hoeder van het geheime recept, een uitstekend zakenman. Hij heeft de karakteristieke platte fles geïntroduceerd en investeerde in de productiecapaciteit van de fabriek.

Na de tweede wereldoorlog werd de fabriek staatseigendom tot 1997. Daarna is de Jan Becher Company onderdeel geworden van de multinational Pernod Ricard. Becherovka is nog altijd een van de populairste dranken van Tsjechië. In Karlovy Vary is een museum gevestigd over de geschiedenis en het productieproces van Becherovka. Met de toetreding tot de Europese Unie en het toenemende toerisme zullen steeds meer mensen ook buiten Tsjechië van het gouden vocht gaan genieten.